"een ode aan goedheid en onschuld in een wereld vol slechtheid..." 
(
Dagblad Trouw)

maandag 13 januari 2020

zie programma

LAZZARO FELICE (2019)

Italië / Zwitserland / Frankrijk / Duitsland
Drama
125 minuten
12 jaar eo

geregisseerd door Alice Rohrwacher
met Nicoletta Braschi, Sergi López en Alba Rohrwacher

De veelbekroonde Italiaanse regisseur Alice Rohrwacher creëert een wonderbaarlijke vertelling waarin een magisch sprookje en sociaalrealisme worden verenigd.

Op de grens van magie en realisme, temidden van zonovergoten Italiaanse tabaksvelden, speelt het moderne sprookje LAZZARO FELICE zich af. Het leven op het platteland is eeuwenlang hetzelfde gebleven: de markies buit de boeren uit die, op hun beurt, van Lazzaro profiteren. De dorpelingen werken hard, klagen veel, maar hebben het ook goed samen. Vooral plattelandsjongen Lazzaro, geboren en getogen in het geïsoleerde dorpje Inviolata, is oprecht gelukkig met zijn simpele, maar harde leven. Hij is de goedheid zelve en staat altijd voor iedereen klaar. De mensen om hem heen bestempelen hem als ‘simpel van geest’ en maken hier gretig gebruik van. Dan raakt Lazzaro bevriend met Tancredi, de zoon van de markies. De verwende jonge edelman, overtuigt Lazzaro om hem te helpen bij het in scène zetten van zijn eigen ontvoering. Hij hoopt hiermee de aandacht te krijgen van zijn moeder, markiezin Alfonsina de Luna, beter bekend als de Koningin van de sigaret. Zij domineert het leven van de dorpelingen in Inviolata. De ontmoeting met Tancredi brengt Lazzaro zo van zijn stuk dat er een verschuiving in tijd en ruimte plaatsvindt. Ineens worden de dorpelingen het moderne stadsleven ingesleurd en komen erachter dat vrijheid en onafhankelijkheid ook niet zaligmakend zijn.

Rohrwacher gooide eerder al hoge ogen met haar film Le meraviglie (The Wonders), waarmee ze in Cannes de Grand Prix binnensleepte. Ook haar nieuwste film wordt goed ontvangen; de film won de prijs voor het Beste Scenario in Cannes en en de Youth Jury Award op IFFR.

content image

Foto: Cinemien

Resensies:

**** “Nieuwe film Alice Rohrwacher is nog beter dan de vorige, die al prachtig was’ - Het Parool

 **** ‘Een must voor de fans van de Italiaanse cinema’ - Algemeen Dagblad

**** “een film over de kracht van pure goedheid”; een magische, poëtische parabel”; “zuigt de kijker als een magneet van goede vibes naar het scherm” - De Morgen

**** Topzwaar aan metaforen en kritiek op Italië’s heden en verleden, maar tegelijk licht, elegant en simpel  - DE VOLKSKRANT

***** Lazzaro Felice is een ode aan goedheid en onschuld in een wereld vol slechtheid - TROUW