Maandag 25/3 - WONDERLIJKE WERELD VAN HET WAD

Wad – overleven op de grens van land en water

Geweld, seks, dood en verderf. Dat is de rauwe werkelijkheid van de waddennatuur. Heel anders dan het beeld van lieflijke jonge zeehondjes met grote ogen tijdens zonsondergang. Ruben Smit probeert het hele systeem van het Wad in beeld te brengen, zo schreef de LC over de documentaire ‘Wad – overleven op de grens van land en water’. Filmhuis Stiens vertoont hem maandag 25 maart in De Skalm in Stiens. Aanvang 20 uur.

Het is na ‘De nieuwe wildernis’ – ook van Ruben Smit – de succesvolste natuurfilm in de Nederlandse filmgeschiedenis. Het waddengebied is een natuurwildernis waarin alles met alles samenhangt. De getijden spoelen eroverheen, flora en fauna zijn altijd verwikkeld in een strijd met de elementen.

Smit en zijn cameraploeg schoten indrukwekkende beelden van het wad, zoals droogvallende zandplaten, de geboorte van een zeehond, de overlevingstocht van aandoenlijke jonge bergeendjes uit hun nest in de duinen naar het water, de jachtvlucht van de slechtvalk die een spreeuwenzwerm belaagt.

Om nog eens de LC te citeren: ,,Verwondering overheerst bij het zien van de bizarre gebeurtenissen in de waddennatuur. En bewondering voor de makers, die het romantische beeld met de realiteit van de Waddenzee verenigen. In een film zonder mensen. Niets leidt de kijker af van de wonderlijke wereld van het Wad.

Wim Vervoort

Meer info.....