The Worst Person in the World (2021)

Oorspronkelijke title: Verdens Verste Menneske

Drama / Komedie

121 minuten

Noorwegen / Frankrijk / Zweden / Denemarken / Verenigde Staten

12 jaar e.o.

Geregisseerd door: Joachim Trier

met: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie en Herbert Nordrum

The Worst Person in the World is een fris en bitterzoet drama over de onzekerheden en dertigersdilemma’s van een jonge vrouw die zich in een nieuwe relatie stort. 

Julie wordt bijna dertig, maar kan geen genoegen nemen met haar leven. Haar talenten weet ze niet te benutten en haar 45-jarig vriendje Aksel, een succesvolle schrijver en striptekenaar, wil zich nu al een tijdje met haar settelen. Wanneer ze zichzelf op een feestje uitnodigt, ontmoet Julie de charmante Eivind. Al snel besluit Julie meer uit het leven te halen en zet ze een punt achter haar relatie met Aksel en stort ze zich in een nieuw avontuur met de jongere en knappe Eivind

Sinds de release is de Noorse romantische dramafilm overladen met lof en ontzettend goed ontvangen met niet alleen critici die de film van Trier de hemel in prijzen, maar ook grote Hollywood-sterren die er helemaal van ondersteboven zijn.

Zoals Dakota Johnson: "Het is zo briljant en heeft me compleet gesloopt. Ik moest huilen op een manier die heel raar was, ik kan me de laatste keer dat ik zo moest huilen om een film niet herinneren.

En Jamie Lee Curtis: "Dit is een wonder van een film. Prachtig opgebouwd en uitgevoerd. Een diepe blik in zelfliefde en wat ons drijft."

De film van regisseur Joachim Trier werd genomineerd voor twee Oscars,  die voor beste internationale film en beste originele scenario.

The Worst Person in the World werd ook geselecteerd voor de hoofdcompetitie van het Cannes Filmfestival 2021. Actrice Renate Reinsve die in The Worst Person haar eerste hoofdrol speelt won er de Palm voor Beste Actrice.

Foto: Moviemeter.nl

RECENSIE:

***** 'Een instant-filmklassieker om te koesteren'

- de Volkskrant

***** VPRO CINEMA