WAD overleven op de grens van water en land

Nederland
Documentaire
93 minuten
6 jaar e.o.

geregisseerd door Ruben Smit
met de stem van Gijs Scholten van Aschat

WAD brengt de kijker het Waddengebied zoals je nog nooit hebt gezien. Alle dieren, vogels & planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film.

WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew laten een registratie zien van dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder- als bovenwater en in elk jaargetijde. Met filmbeelden waarvan u zich serieus zal afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee vlakbij bij Terschelling.

Een film die dit unieke en zeer dynamische natuurgebied in beeld brengt als nooit tevoren; van de microscopisch kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals; timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera’s weet de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.

Ruben Smit: “Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al vóór De Nieuwe Wildernis liep ik met het idee om deze film te maken. Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar ook dat het vreselijk moeilijk was om het te maken. Maar als het er dan is,… dat is zo gaaf. Mijn doel is om een film te maken die leest als een goede roman; geen sprookje, maar de rauwe pure schoonheid van de Nederlandse natuur.’

(Bron: Ruben Smit Productions)

Foto's: Ruben Smit Productions

content image

Recensie Leeuwarder Courant:
|
Geweld, seks, dood en verderf op het Wad

Geweld, seks, dood en verderf. Dat is de rauwe werkelijkheid van de waddennatuur. Het is wat anders dan het beeld dat we anders krijgen voorgeschoteld van lieflijke jonge zeehondjes met hun vertederende grote ogen, vastgelegd in het decor van een vuurrode kiem tijdens zonsondergang op het wad.

(★★★★★)

Recensie NRC

De natuurkrachten lijken onverwoestbaar, maar ze zijn het niet....

(★★★★)