Maandag 28 januari 2019

ZAGROS (2017)

België
Drama
102 minuten
12 jaar e.o.

geregisseerd door Sahim Omar Kalifa
met Feyyaz Duman, Halima Ilter en Suat Usta

De Koerdische herder Zagros hoort dat zijn vrouw Havin door zijn familie wordt beschuldigd van overspel. Havin ontkent alles en vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdische bergen bij de Turks-Iraakse grens naar Brussel in België. Achterdochtig maar toch overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen. Eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros langzaamaan tot wanhoop drijft. Kiest hij voor zijn gezin of voor zijn familie?

"Een hartverscheurend melodrama over een man die het beste wil voor zijn familie en hemzelf."

ZAGROS is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa. Zijn drie eerdere korte films werden samen geselecteerd voor maar liefst 250 festivals en wonnen er in totaal 97 prijzen mee.

Ook zijn film ZAGROS heeft vele prijzen ontvangen waaronder de publieksprijs en de prijs voor beste regie op het Arras Film Festival 2017 en de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

Koerdisch gesproken
Nederlands ondertiteld

***  DE VOLKSKRANT Regisseur Sahim Omar Kalifa vangt in Zagros akelig goed de atmosfeer van jaloezie en wantrouwen

**** VPRO Sterk speelfilmdebuut met universele zeggingskracht over sociale, religieuze en maatschappelijke druk

content image